I spyttet finnes det en rekke ulike bakterier som setter seg fast på tennene. Bakteriene liker å spise sukker, og hver gang du putter noe søtt i munnen, passer de på å spise en del av sukkeret.
Av sukkeret danner bakteriene dels en sterk syre og dels et slags lim som gjør at de kleber seg enda bedre til tannen, og litt etter litt danner de små sammenhengende belegg, såkalt plakk.
Syren som dannes, tærer på tannen, og skaper på denne måten små mikroskopiske hull. Et forsvarssystem i spyttet aktiveres imidlertid umiddelbart for å motvirke syredannelsen. Det tar spyttet ca. 30 minutter å nøytralisere syren. Deretter begynner spyttet, som også inneholder kalsium, å reparere skaden som oppsto etter syreangrepet.
Reparasjonsarbeidet tar omtrent to timer. Så er tannen hel igjen. Men hvis du spiser noe som inneholder sukker før det er gått to timer, avbrytes reparasjonsarbeidet, og den nye syren som dannes, fortsetter å tære litt dypere inn i tannen. Hvis dette gjentas over lengre tid, oppstår det etter hvert et hull, karies, som man kan se med det blotte øyet.
Tips om hvordan du unngår karies:
Bruk elektrisk tannbørste og tanntrådbøyle for best mulig munnpleie.